Projekt

Taustinfo

Vaatamata ELi intensiivsetele jõupingutustele edendada kõigi kodanike võrdõiguslikkust kõigis eluvaldkondades, tagades, et kedagi ei jäeta maha, puutuvad autistid kõigis eluvaldkondades kokku väga suure diskrimineerimise tasemega, selgub Autism-Euroopa tagasisidest puuetega inimeste õiguste tegevuskava 2021-2030 kohta.

Autistlikud täiskasvanud on ülemaailmselt ebasoodsas olukorras ning nende tööhõive ja haridusse kaasatuse määr on märkimisväärselt madalam mitte ainult võrreldes puueteta inimestega, vaid ka teiste puuetega rühmadega. Uuringud näitavad valdavalt, et selle rühma tööhõive määrad on pettumust valmistavad. Valdav enamik neist on töötud ja nende puhul, kellel on palgatöö, on alatööhõive tavaline (Karali, 2020). Nii tööturule pääsemine kui ka tööturul püsimine on väga keeruline, millel on märkimisväärsed tagajärjed nende isiklikule ja sotsiaalsele elule, elukvaliteedile, väärikusele, sotsiaalsele kaasatusele ja eneseteostusele. („Autism & töö. Koos suudame“).

Kogu Euroopas on tõsine puudus kohandatud haridusest ja koolitusest, mis võimaldaks spektriga inimestel omandada tööks vajalikke oskusi. Peamiste probleemidena nende tööhõivele on märgitud juurdepääsu puudumine kõigile haridustasemetele, kohandatud koolitusvõimaluste puudumine ja häbimärgistamine.

Autistlike täiskasvanute sotsiaalsed ja suhtlemisoskused on nõrgad, mis tekitab erilisi probleeme nende integreerumisel ja tööturul edu saavutamisel, kuid samal ajal on neil tugevad omadused ja väärtuslikud oskused, mis loovad võimalusi, muutes nad potentsiaalselt silmapaistvateks töötajateks konkreetsetel töökohtadel. Asjakohase hariduse, koolituse ja pideva toetuse korral võivad ASD (autistliku spektrihäirega) isikud õitseda tööhõives (Walsh, Lydon & Healy, 2014).

Nende kõrge töötuse määr, neile pakutavates haridus- ja tööhõivevõimalustes täheldatud ebavõrdsus, täiskasvanute koolitajate vajadus tõhusate vahendite järele, et töötada nendega ja pakkuda neile kohandatud täiendkoolitusvõimalusi, ning asjaolu, et ASD-diagnoosiga laste arv kasvab üha enam. See ongi meie motivatsiooni aluseks, et töötada projekti TalentED kallal!

TALENTED üldine eesmärk on aidata kaasa autistlike täiskasvanute tööhõivele ja sotsiaalsele kaasatusele, parandades kvalitatiivselt olemasolevat täiskasvanute koolituspakkumist.

Konkreetsemalt on projekti eesmärk:

  • Töötada välja kohandatud ja atraktiivsed aktiveerimis-, juhendamis- ja täiendkoolitusvahendid ASDga täiskasvanutele, mis põhinevad nende tugevatel omadustel ja tööturuvõimalustel.
  • Ergutada autistlike täiskasvanute motivatsiooni ja suurendada nende osalemist elukestvas õppes ja tööhõives.
  • Autistlike täiskasvanute võimete suurendamine teadlike haridus- ja kutsevalikute tegemiseks ning teadmiste suurendamine nende tööalaste õiguste kohta.
  • Suurendada autistlike täiskasvanute võimet siseneda ja olla edukas avatud turul, arendades ja täiustades edasi põhilisi tööalaseid pädevusi ja pehmeid oskusi ning arendades nende stressiga toimetuleku oskusi.
  • Täiskasvanute koolitajate varustamine väärtuslike teadmiste, oskuste ja innovaatiliste vahenditega, et toetada ja võimestada ASDga täiskasvanuid nende tööturule üleminekul.
  • Teadlikkuse tõstmine ASDga täiskasvanute tugevustest, võimetest ja eripäradest, nende suhtes kehtivate valestereotüüpide vastu võitlemine ja mõistliku kohanemise edendamine.

Sihtrühmad

The main target groups of the TalentED project are three:

Autistlikud täiskasvanud, 18-aastased ja vanemad, mõlemast soost, kes on keskmise ja kõrge funktsioneerimisvõimega autistid, kes on töötud, töötavad osalise tööajaga/ madalapalgalisel töökohal, kaitstud töökohtadel või vähemate võimalustega ning soovivad siseneda avatud turule ja/või leida paremini sobiva töökoha. Lisaks sellele on heidutatud autistid, kes ei usu oma tugevustesse või arvavad, et töökohti ei ole; kes on lõpetanud töö- ja õppimisvõimaluste otsimise. Samuti autistlikud täiskasvanud, kes on haridustee lõpetanud ja soovivad uurida sisukaid haridusvõimalusi ja/või autistlikud täiskasvanud, kes läbivad mingi kutseõppe ja soovivad ühendada oma raskete oskuste koolituse tööalaste pädevuste ja pehmete oskuste koolitusega, et saavutada paremad töövõimalused.

Täiskasvanute koolitajad/koolitajad ja muud haridusspetsialistid, kes töötavad/taotlevad tööd autistlike täiskasvanute tööhõive ja hariduse valdkonnas nii era- kui ka riiklikes formaalsetes ja mitteformaalsetes haridusasutustes ning muudes struktuurides, mis pakuvad sihtrühmale võimestamis-/koolitusvõimalusi, nagu omavalitsused, tööhõiveametid, valitsusvälised organisatsioonid, tugistruktuurid, erihariduskeskused, elukestva õppe instituudid jne.

Tööjõutöötajad, tööandjad ja personalispetsialistid peamiselt projektiga määratletud sobivate töökohtade puhul, rõhuasetusega sotsiaal-, keskkonna- ja digisektorile.

Projekt on täiendavalt suunatud autistlike täiskasvanute peredele ja hooldajatele ning teistele nendega otseselt töötavatele spetsialistidele, nagu sotsiaaltöötajad, vaimse tervise eksperdid, arenduskoolitajad, käitumispraktikud, autismi- ja puudespetsialistid, et kasutada ära nende kogemusi ja teadmisi tulemuste arendamiseks, suurendada sünergiat, mitmekordistada mõju ja edendada tulemuste edasist kasutamist.

Projekti tulemused

Kooskõlas projekti eesmärkidega töötab Talent ASD välja järgmised ressursid:

  • TALENTED käsiraamat, aktiveerimisprogramm, karjääri- ja haridusalane nõustamisvahend.
  • Koolituspakett autistlikele täiskasvanutele (õppekava, õppijate kaust, haridustöötajate abimaterjalide pakett).
  • Koolituskursuse kava ja intensiivne koolitusprogramm täiskasvanute koolitajatele.
  • Võimestamise tsükli kava autistlikele õppijatele
  • Teadlikkuse pakett, mis koosneb trükisest „Müüdid ja tõed autistliku töötaja kohta“, videoseeriast „Autistlikud tugevused teevad silmapaistvaid töötajaid“ ja käsiraamatust „Autistlike töötajate tundlikkus ja eripära“
  • Mitteametlik vastastikune mentorlusvõrgustik.
Skip to content